De ce nu este reprezentativă cifra de afaceri pentru succesul unei companii?
Pentru că cifra de afaceri nu reprezintă, în mod necesar, succesului companiei, ci poate doar succesul produselor/serviciilor din perspectiva clienților. O cifră de afaceri mare nu garantează succesul și nici stabilitatea companiei.
Motivul existenței unei companii este profitul. Este adevărat că acesta este întotdeauna mai mic decât cifra de afaceri dar legătura dintre cele două nu este direct proporțională. Creșterea cifrei de afaceri nu înseamnă automat și creșterea profitului. În multe cazuri, pentru a crește cifra de afaceri, e nevoie de eforturi financiare substanțiale, care nu se justifică atunci când intenționăm să culegem roadale efortului respectiv, mai precis cursa către return-on-investment (ROI) și către profit, devine mult mai lungă decât prognoza inițială.
Unde identificăm sursele de profit?
Preocuparea antreprenorilor trebuie să fie: cum cresc profitul nominal.
Așa cum ne arată managementul practic și experiența noastră de business, răspunsul la această întrebare nu este livrat prin creșterea artificială a cifrei de afaceri.
Din perspectiva noastră primul loc unde trebuie căutați banii este activitatea operațională internă care generează cheltuielile companiei. În cadrul cheltuielilor interne se regăsesc, întotdeauna, cele două surse de reducere a profitului: pierderea și risipa. Aici sunt banii pentru care s-a investit și pentru care s-a muncit deja.
Un exemplu concret din proiectele echipei Adaptive Management ne arată că, pentru a crește profitul cu 50.000 dolari, o companie din portofoliul nostru ar fi fost nevoită să realizeze o cifră de afaceri de 500.000 de dolari. Cealaltă variantă, de altfel și cea aleasă, a fost eliminarea unei pierderi operaționale. Acest lucru a însemnat obținerea unui rezultat financiar instant, nu după 3-4 luni de întârziere, eliminarea unor deficiențe sistemice fiind, de fiecare dată, lucrul cel mai important.
Concluzii
Odata realizate aceste îmbunătățiri, efectul lor pozitiv se va regăsi în toată activitatea firmei, inclusiv în eventualele creșteri ale cifrei de afaceri.
Înainte de a căuta bani în afara companiei, haideți să ne asigurăm mai întâi că am obținut maximum din ce intră sau există deja, sub formă potențială, chiar în cadrul companiei.